Om Solhagen

Solhagen er et lite småbruk i Ådalsbruk i Løten kommune. Midt i Hedmarken og der hvor
de store skogsområdene begynner som strekker seg østover helt til Sibir. Som småbruk
ble Solhagen startet rundt 1850 som en husmannsplass tilhørende en større gård i
nærheten. I 1906 ble plassen kjøpt ut av Magnus Hagen og fikk stedsnavnet ‘Hagen’.
Driften var allsidig: 2-3 griser, 1 ku, noe potet, jordbær og gress.

Da vi, Loes van Alphen og Eric Brinkhof, kjøpte stedet i september 2014, var det kun gras og grus. Stedsnavnet ble raskt endret til Sol-hagen, ettersom vi ønsker at lys, varme og masse farger skal komme til å kjennetegne plassen. Omleggingen til biodynamisk drift startet umiddelbart. Bievennlige blomsterbed ble anlagt, en del av gressjordet ble omgjort til grønnsakshage, drivhus ble satt opp og en urtehage ble anlagt.

Sentralt på Solhagen står biene. Biene besøker naturlige blomstervekster fra bigårdsplassene sine rundt omkring. Til lyngtrekk blir de flyttet til Rendalen nord i fylket. Det blir utviklet en demonstrasjonshage med flere ulike typer bikuber hvor biene kan utvikle sin naturlige adferd. Selve birøkten har vært Demeter-sertifisert siden 2010. Dette innebærer, i tillegg til alle krav som stilles i økologisk drift, at biene kan utvikle sin naturlige adferd. De får mulighet til å bygge sine egne vokstavler etter eget skjønn, de får lov å formere seg gjennom naturlig sverming og som vinterfôr får biene en blanding av økologisk sukker, egen honning, kamillete og litt salt. Bikubene er ikke av plast (jackopor), men av naturlig materiale som treverk og halm.

Bortsett fra biene, har vi i dag noen gammalnorsk spælsau (de skaffer oss gjødsel som blir til biodynamisk kompost), noen høner, katter og hunden Sira. Vi har en grønnsaksproduksjon og en urtehage med mange forskjellige urter. I tillegg har vi en del av frøproduksjonen for Solhatt Økologisk Hagebruk, både på friland og i drivhus.

I sommerhalvåret kjennetegner Solhagen seg best for den enorme blomsterprakt. Både mellom grønnsaksradene og i blomsterbeddene kan du se mange forskjellige bievennlige blomstervekster, både ettårige og flerårige. I tillegg finnes det mange stauder og trær som biene kan benytte seg av i løpet av sesongen.